fbpx
vysvětlení pomůcek do výuky angličtiny

Nedávno jsem tu vysvětlovala, že v angličtině jsou dva základní druhy sloves a podle nich se řídí slovosled vět. 

A také jsem ukazovala karty, se kterými svým studentům pomáhám tyto dva druhy sloves od sebe rozeznat a snadněji tvořit věty.

Byly dvě – růžová a zelená, a já jsem na konci příspěvku slíbila vysvětlit, proč používám zrovna tyto dvě barvy a ne jiné, když jde o tak zásadní kus gramatiky.

Jak jsem na ně přišla? Mají nějaký skrytý význam? 

 

Vysvětlení mám taky dvě, jako ty barvy:

  • První je esteticko-analytické a super systematické rozhodnutí použít dvě opačné barvy, aby byl rozdíl mezi těmi dvěma druhy sloves co nejvíc vidět. Pokud vás zajímá, co jsou to opačné barvy, přikládám vysvětlující obrázek, ale úplně zjednodušeně jsou to dvě barvy, které mají nejméně společného. Tedy, v té extrémní zelené nenajdete ani kapku z té růžové (nejspíš jde o magentu) a v té magentě není ani Ň z toho, co tvoří ten její protějšek – tedy 0 žluté a 0 modré. Tak to je 1. důvod, proč zrovna růžová a zelená.


  • Druhé vysvětlení je naprosto praktické, až přízemní – ostatní pastelky opačných barev byly zlámaný 😁 V tu dobu, kdy jsem začala studentům podtrhávat a kroužkovat ta slovesa při vysvětlování jsem používala suché zvýrazňovací pastelky a ty se často lámaly. Hlavně mně, protože jsem na ně byla moc akční a tlačila jsem jako na propisky. No a růžová a zelená byly ve správnou dobu na správném místě jediné ořezané a od té doby už jim to zůstalo. Jsou slavný navždy a jednou se o nich bude učit na univerzitách 😁💜